You can be anything but you can’t be everything.
David Allen
Çevirisi orijinali ile aynı tadı vermeyen bu söz, kabaca, “İstediğiniz herhangi bir şey olabilirsiniz ama bunların hepsi olamazsınız” şeklinde çevirilebilir.
Berkshire Hathaway’in CEO’su, Bill Gates’nin yakın arkadaşı ve bu yazının yazılma anında dünyanın en zengin 3. insanı olan Warren Buffet, gelmiş geçmiş en iyi yatırımcı olarak görülmektedir. Ve kendisinin bu alıntıya oldukça uygun olan bir kuralı vardır.
Buffet’ın özel jetinin pilotuyla kariyer üzerine yaptığı bir konuşma sırasında ortaya çıktığı öne sürülen 5/25 kuralı, özellikle uzun vadeli hedeflerde işe yaraması oldukça mantıklı görülen bir zaman yönetim tekniğidir.
5/25 kuralının işe yaramasının en önemli sebebi, zaman yönetiminin en önemli ilkelerinden olan ne yapılacağı kadar ne yapılmayacağı konusuna da önem vermesidir.
Nasıl uygulanır ?
- Adım 1: Bir zaman dilimi(bir yıl, beş yıl ya da tüm hayatınız) belirleyin. Bu zaman dilimi içerisinde yapmak istediğiniz 25 şeyi yazın.
- Adım 2: Bu 25 hedeften en önemli beş tanesine karar verin ve birer daire içine alın.
- Adım 3: Dairelerin dışında kalan 20 işin üstünü çizin.
- Daireler içerisine aldığınız beş işe odaklanın ve diğer 20 işi düşünmeyin bile. Eğer beş işi hallederseniz, kalan 20’den istediklerinize tekrar dönebilirsiniz.
Buffet’ın pilotuyla olan muhabbeti sırasında gün yüzüne çıkan bu tavsiyeler her ne kadar uzun vadeli kariyer planları düşünülerek ortaya çıkmış olsa da siz bunları daha kısa vadeli planlarınıza da uygulayabilirsiniz.
Gereksizleri eleyin
Günümüzde, tarihteki hiç kimsenin sahip olmadığı kadar çok seçeneğimiz var. İstediğimiz yolu seçip ilerleyebiliriz. Ama bunu çoğumuz yapamayacağız. Binlerce seçimin arasından düzgün seçimler yapamıyoruz. Zamanımız ve enerjimiz kısıtlı. Pek çok defalar kendimizi tamamlayamayacağımız pek çok hedefin peşinde koşarken buluruz. İlk başta çok çekici olan bu fikirler zamanımızı ve enerjimizi tükettikten sonra başarısızlıkla sonuçlanır ve silinip giderler.
Warren Buffet’ın 5/25 kuralı, neye odaklanacağımızdan çok neye odaklanmayacağımızı belirlememize yardım eder. Gereksiz işlere harcamadığımız enerjiyi daha önemli işlere yönlendiririz ve elimizde yarı tamamlanmış on, hiç başlanmamış beş iş olacağına; hakkı verilerek tamamlanmış beş iş olabilir.