Arduino Pro Mini Kurcalamaca

Arduino Uno ve Arduino Pro Mini
AliExpress’ten bir ay kadar önce verdiğimiz siparişlerden biri geldiğinde ne beklediğimi çoktan unutmuştum. Pakedi açtığımda gördüğüm şeyin ne olduğunu anlamam bir kaç saniye sürdü. Önce Arduino modülü olduğunu düşünürken bunun sipariş ettiğim Arduino Pro Mini olduğunu anladım ve büyük bir heyecanla bu küçük şeyi kurcalayacağım anı beklemeye başladım. Kurcaladım ve şimdi  deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum.

Boyutlar

Öncelikle belirteyim ki, daha önce boyut karşılaştırmalarına, yan yana fotoğraflarına bakıp oldukça küçükmüş dediğim Pro Mini, elime geçtiğinde tahmin ettiğimden çok daha küçük geldi.

Arduino Uno ve Arduino Pro Mini
Arduino Uno ve Arduino Pro Mini

Pro Mini ve Uno arasındaki boyut farkını yaratan en önemli özellik, Pro Mini’nin üzerinde güç ve usb girişi ve usb çipi bulunmayışı. Boyut farkına rağmen cihazların donanım ve performans olarak farkları yok(bundan ilerleyen kısımlarda bahsedeceğim)

Boyut farkının bir diğer sebebi ise, kartların üzerinde bulunan ve özellik olarak aynı olan ATmega328P mikrodenetleyisinin farklı paketlerinin kullanılması.

Atmel Atmega328p Packages
ATmega328P’nin iki farklı pakedi. Özellikleri birebir aynı, boyutları ise oldukça farklı. Gerçek boyut karşılaştırması için yukarıdaki Arduino Uno ve Arduino Pro Mini fotoğrafına bakabilirsiniz.

Kısacası performans olarak birbirinin aynısı olan bu iki cihaz’ın birbirlerine göre olan avantajı, Uno’nun prototiplemeye daha uygun bir biçimde gelmesi ve pro mini’nin boyutları. Uno ile programladığınız devrenizi paketleyeceğiniz zaman, çok daha küçük boyutlu ve uygun fiyatlı olan pro mini’yi tercih edebilirsiniz.
Arduino ProMini Önyüz
Pro Mini Ön Yüz
Arduino ProMini Arkayüz
Pro Mini Arka Yüz

Donanım

Pro Mini’nin üzerinde Atmel’in ATmega328P model mikrodenetleyicisi var.

Diğer tüm Arduino kartlarında bulunan mikrodeneteyicilerin de çoğunlukla Atmega 328P ve nadiren ATmega168 olduğunu belirteyim. Yani aslında Arduino’nun tüm farklı boyutlarında(Uno, Mega, Mini, Nano vs) odak noktası olan asıl ürün hep aynı. Değişen ise enerji tüketimi, çalışma gerilimi, minör performans farkları, header sayıları, bazı diğer donanımsal farklar ve tabi board’u kullanım amacınızla ilgili tercihler.

Pro Mini sürümleri ikiye ayrılıyor:

  • 8 MHz İşlemci Hızı, 3.3 Volt çalışma gerilimi, 3.3-12 Volt giriş gerilimi
  • 16 MHz İşlemci Hızı, 5 Volt çalışma gerilimi, 5-12 Volt giriş gerilimi(bende bulunan)

Arduino Pro Mini’nin, Arduino Uno gibi 6 Analog ve 14 Dijital port’u var.

Bağlantılar

3.24 dolar tutan pakedin içinden klon Arduino Pro Mini ve lehimlenmeye hazır header’larıyla birlikte cihazı pc’ye bağlamamız için gerekli olan usb modülü ve jumper kabloları(6 tane olması gerekirken 5 tane çıktı ama bu küçük kusuru affediyorum 🙂 ) çıktı. Daha önce de belirttiğim gibi, Pro Mini’nin üzerinde usb çipi yok. Çip modülün üzerinde ve çin malı Arduino’larda bulunan CH340G.

Arduino ProMini paket içeriği
Satın aldığım pakedin içeriği. Klon Arduino Pro Mini, Header’lar, Usb Modülü ve Jumper’lar

Cihazı programlayabilmek için yapmam gereken ilk şey usb modülüne bağlamam gereken pinlere karşılık gelen header’ları lehimlemek.

Breadboard üzerinde kullanmak isterseniz GPIO header’larını da lehimlemeniz gerekiyor. Ben nasıl kullanacağıma henüz karar vermediğimden ve Arduino’mu mümkün olduğu kadar küçük muhafaza etmek istediğimden GPIO’ları şu an lehimlememeyi tercih ediyorum.

Pakedin içerisinde gelen jumper kabloları ile usb modülü ve board’u birbirine bağlıyorum. Sonra pc’me bağlıyorum ve yanan led’lerden, cihazın çalıştığını anlıyorum.

Arduino ProMini Tamamlanmış devre
Ardunio Pro Mini pc’ye bağlandı. Mavi Led 13. GPIO pin’ine bağlı ve kurulu gelen program bu led’i 1 saniye aralıklarla yakıp söndürüyor. Kırmızı Led ise board’un güç aldığını gösteriyor.
Arduino ProMini bağlantı
Pc’ye bağlı usb modülü. Sağ üstteki kırmızı led, Modülün güç aldığını gösteriyor.

Board’un ve modülün üzerinde kırmızı power led’lerinin yandığını görebilirsiniz. Aynı zamanda bir saniye aralıkla yanıp sönmekte olan mavi led’in Arduino’larda standart olan 13 nolu pine bağlı olan led olduğunu ve içerisinde 1 saniye aralıklarla bu ledi yakıp söndüren bir program olduğunu tahmin ediyorum.

Daha önceden indirip yüklemiş olduğum Arduino ide’mi açtığımda ise kötü bir sürprizle karşılaşıyorum çünkü pc’m, donanımı görmüyor. Bu problemin sebebi, lisans modeli sebebiyle klon cihazlarda daha ucuz bir usb çipi(CH340G) kullanılması ve bu çipin sürücü desteğinin/uyumluluğunun problemli olması.

Aynı problemi Windows 8’de ve klon bir Uno ile yaşamış çok uğraşmış ve çözememiş, daha sonra problemin board’un usb çipinde olduğuna karar vermiştim. Daha sonra bu klon Uno’yu orijinal Uno üzerinden programlamayı başarmıştım. Kısacası çin malı Arduino’larda usb bir problem. Çözmenin farklı yolları olabiliyor veya benim gibi saatler süren uğraşın ardından çipin bozuk olduğuna karar verebiliyorsunuz. Eğer USB çipinizde problem varsa board’unuzu bir başka board üzerinden programlamayı değerlendirebilirsiniz. Bu konu üzerine benim denediğim ve çalıştığını teyit ettiğim bir yazı ve daha üst düzey bir diğer yazı.

Neyseki bu sefer bu adresteki yönergeleri izlemem yeterli oldu. (not: mac os x el capitan kullanıyorum)

Kod yüklüyoruz

Adresteki yönergeleri izlediğimde, sağ altta board’un bilgisayara hangi port üzerinden bağlı olduğunu gördüm ve problemin çözüldüğünü anladım.

Ide’mi açtığımda karşıma gelen boş progamı board’a yüklüyor ve 10 dakikadır yanıp sönen ve başımı ağrıtan mavi led’i söndürüyorum 🙂 Boş bir program da olsa resmen Arduino’yu programlamış olduk.

Daha sonra ide’de hazır bulunan blink adlı sample sketch’i yüklüyorum. Bu sketch, zaten board’a kurulu olarak gelmiş olan sketch. Ben bunu Board’a yüklemeden önce pin’i 10 olarak değiştiriyorum.
Bu aşamada diğer header’ları da lehimlersem breadboard üzerinde daha rahat çalışacağıma karar veriyorum.

Arduino ProMini Breadboard
Lehimli ve breadboard’a oturtulmuş Pro Mini

Daha sonra breadboard üzerinde hazırlamış olduğum led devresine bağlıyorum. Programı yüklediğimde hazırladığım devredeki led yanıp sönmeye başlıyor.

Arduino ProMini Breadboard çalışan devre
Devrenin üstten görünüşü. 10 nolu pinden çıkan kablo 330 Ohm’luk bir dirence, bu direnç Led’in pozitif bacağına bağlı. Led’in diğer bacağı GND(toprak)’a bağlı.

Herşey yolunda. Board çalışıyor. Sketch yükleyebiliyoruz.

Arduino ProMini çalışan devre
Çalışan devre.

Pin Layout’undaki farklılıklar

Aşağıdaki fotoğraflara dikkatli bakarsanız, Orijinal Pro Mini’de, header deliklerinin kartın 3 kenarına dizildiğini, Ayrıca 4 adet deliğin, bu kernarlardan birinin ikinci sırasını oluşturduğunu görebilirsiniz. Klon Pro Mini’de ise, bu 4 header, kartın 4. kenarında bulunuyor.
Arduino ProMini 3v3
Orjinal Arduino Pro Mini. Header’lar kartın 3 kenarına dizilmiş. Alt sıranın üzerinde bulunan 4 pin’in herhangi bir yerinde hangi portlar oldukları yazmıyor. Bu pinler, soldan sağa A4, A5, A6 ve A7.
Resim Arduino.cc adresinden alınmıştır.
Arduino ProMini Önyüz
Klon Pro Mini. Header’lar kartın 4 kenarına dağıtılmış. Üst kısımda, reset tuşunun üstünde yer alan portlar A4, A5, A6 ve A7.
Pin layotularındaki farkı bulmam maalesef benim için -tamamen benim dikkatsizliğimden dolayı- kolay olmadı. Seri port tarayıcı ek bir program kullanarak portları bulduktan sonra orjinal ve klon arasındaki farkı gördüm.

Bu yazının bir parçası olarak düşündüğüm LCD ekranı pro mini üzerinden çalıştırma konusunu, I2C arayüzünü ve I2C için Arduino Library’lerini ve yukarıda bahsettiğim port tarayıcı programı da anlatacağım bir başka yazı olarak yazmayı düşünüyorum(umarım yazarım) ve burada konuyu toparlıyorum.

Klon mu Orijinal mi ?

Eğer ilk defa Arduino alacaksanız olası problemlerle karşılaşmadan, şevkiniz kırılmadan bir şeyler üretmeye başlayabilmeniz için için orijinal almanızı tavsiye ediyorum.
Projeleriniz arttığında ve projelerinizi paketleme ihtiyacı duyduğunuzda %70e varan fiyat farklarıyla klonları tercih edebilirisiniz. Klonların bilinen en büyük problemi USB ki bu da büyük ölçüde çözülmüş bir konu.
Ayrıca Arduino’nun tamamen açık kaynak yazılım ve donanım olduğunu, Arduino klonlarının klon olduklarını belirttikleri ve Arduino ismini doğrudan kullanmadıkları sürece tamamen yasal olduklarını biliyor muydunuz ?

Sonuç

Ardunio’ya ya da hobi elektroniğine yeni başlayacak olan herkese Arduino Uno ile başlamasını tavsiye ederim.
Projelerinin boyutlarını küçültmek isteyenlere, orta veya üst seviyeli elektronikçilere ya da hobicilere ve Arduino ile daha önceden tanışmış olan herkese Arduino Pro Mini’yle ilgilenmelerini tavsiye ederim.

Bunlarda ilginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir